Son dönemlerde gıda sahteciliği olaylarındaki artışa dikkat çeken Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Mesut Özmenay, özellikle etiketlerde yer alan ünlü zeytinyağı üreticisi ülkelerin adlarının kullanılmasının, tüketicileri yanıltabilecek bir husus olduğunu söyledi. Rafine edilmiş zeytinyağlarının daha düşük kaliteye sahip olabileceğini belirten Özmenay, bu ürünlerin genellikle sadece “zeytinyağı” olarak satıldığını ifade etti.
ZEYTİNİN ZEYTİNYAĞINA DÖNÜŞME SÜRECİ
Zeytinlerin elle veya mekanik olarak toplandığı hasat dönemlerinin genellikle Sonbaharda gerçekleştiğini aktaran Özmenay, elle toplanan zeytinlerin daha az hasar gördüğü için daha iyi kalitede zeytinyağı üretimine imkan tanıdığını açıkladı. Hasat edilen zeytinlerin yıkanıp temizlendikten sonra öğütme işlemine tabi tutulduğunu belirten Özmenay, soğuk sıkım ve sıcak sıkım yöntemleri arasındaki farklara da değindi.
SOĞUK SIKIM VE SICAK SIKIM ZEYTİNYAĞININ FARKI NEDİR?
Soğuk sıkımın düşük sıcaklıklarda gerçekleştiği ve daha fazla aroma ile besin değerini koruduğu, ancak veriminin daha düşük olduğu bilgisini paylaşan Özmenay, sıcak sıkımın ise yüksek sıcaklıklarda gerçekleştiğini ve daha fazla yağ elde edildiğini, ancak bazı aromaların ve besin değerlerinin kaybolabileceğini kaydetti.
Zeytinyağı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Mesut Özmenay, tüketicilere sağlıklı ve kaliteli bir ürün tercih etmeleri konusunda uyardı.
ZEYTİNYAĞI FİYATLARI 500 TL’YE DAYANACAK
Ziraat Mühendisi Özmenay, zeytinyağı fiyatlarının bir dizi faktöre bağlı olarak değişebileceğini, ancak uzun vadede kaliteli zeytinyağına olan talebin devam etmesi durumunda fiyatlarda artması olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
Kaliteli zeytinyağı üretiminin daha fazla dikkat ve kaynak gerektirdiğini ifade eden Özmenay, geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatının bu sezon 295 liraya yükselerek 315 liradan yükseldiğini, dolayısıyla market raflarında zeytinyağı fiyatlarının 500 lirayı aşabileceği değerlendirmesinde bulundu.